Pemenang Segmen Bloglist #1 Mieyaatiera.com

Assalamualaikum wbt dan Salam Satu Ramadhan 1435H kepada semua :)

Ingat lagi tak dengan segmen bloglist yang Mieya anjurkan sempena dengan kemunculan domain baru ni? 
Okey, Walaupun tak menepati target yang Mieya harapkan, jadi secara rasminya semua blogger yang join (28 peserta) Mieya senaraikan ke dalam bloglist Mieya bermula hari ni.

Dan seperti yang dijanjikan, Mieya akan pilih 5 orang pemenang bertuah untuk memenangi hadiah misteri. 
Haa.. hadiah misteri apa pulak kan? 

Actually, Mieya nak bagi hadiah seperti stationary bag / travel mug (salah satu sahaja) kepada 5 orang individu bertuah tu. Di mana setiap satu barang tersebut berbeza warna dan design. Thats mean, 5 orang tu dapat hadiah yang berlainan. Takde unsur-unsur pilih kasih ye. Sebab cabutan undi melalui random.org

Pemenang bernombor 27, 6, 16, 21, 9
Sila hantarkan butiran seperti :
Nama :
Alamat :
No. Telefon :

Boleh check list peserta dekat segmen-pencarian-bloglist-1

P/S : Kepada yang tak terpilih, jangan risau. Nanti kalau ada rezeki lebih Mieya anjurkan lagi giveaway/segmen untuk kalian. Email address dan juga facebook Mieya, boleh didapati di sidebar blog. Terima kasih :)

Wordless Wednesday #39 | Salam Ramadhan 1435H



P/S : Jangan lupa tau. Janji kita !

CPUV Ke 14 & 15 Dari Nuffnang 2014

Assalamualaikum wbt :)

Alhamdulillah, ada dua CPUV lagi yang masuk untuk beriklan di blog Mieya ni. Murah rezeki blog ini sejak bertukar ke domain baru. Syukur Ya Rabb.


CPUV yang  ke 14 adalah dari Bulgogi Brothers Korean BBQ. Before ni, tak ada pula nampak CPUV ni masuk. Baru je menyelusup masuk agaknya dalam akaun Nuffnang. Terkejut, tapi tetap bersyukur seadanya.

Kalau korang nak tahu, Bulgogi Brothers ni merupakan restoran makanan kasual Korea yang paling dikenali dengan kelazatan bulgogi. Bulgogi Brothers yang pertama telah dibuka di Gang-Nam yang terletak di selatan Seoul, korea pada tahun 2006 - sebelum Gangnam Style become trendy

Manakala CPUV yang ke 15 datangnya dari Stadium Astro World Cup. Stadium Astro adalah official broadcaster of the FIFA World Cup 2014. Di mana segala informasi terkini mengenai dunia World Cup boleh didapati melalui apps ini seperti complete match schedule, result and live score updates tanpa tertinggal walau satu pun important information on world cup itself. 

So, sekarang ni ada 5 CPUV yang masih 'on going'. Biarpun earning takde lah semeriah dulu, tapi tetap memadai dengan masa yang sedikit Mieya luangkan dengan blog. Terima kasih Nuffnang dan rakan-rakan pembaca sekalian :)


Ranking Blog Mieyaatiera.com #1 | Kesan Tukar Domain

Assalamualaikum wbt :)

Hari ini genap dua minggu Mieya bertukar kepada domain mieyaatiera.com .. Banyak jugak lah kesan yang dialami setelah menggunakan domain baru ni. Maklum lah, hampir empat tahun Mieya berusaha menaikkan blog ni dengan blogspot. Jadi pembelian domain baru ini menyebabkan semua usaha tersebut hilang dalam sekelip mata.


Antara yang paling terkesan sekali dalam hati sanubari daku ini ialah :


Alexa Rank
Penukaran domain akan memberi impak kepada alexa rank. Alexa rank akan kembali ke asal ataupun N/A (not available) kerana blog itu di anggap baru. Jadi segala data semuanya akan hilang.
Tapi janganlah  risau mengenai alexa rank ni, kerana alexa rank selalu ada kemaskini baru. Jadi hanya perlu tunggu dan lihat saja. Macam blog Mieya, Alexa Rank setelah 14 hari berdomain baru ialah 12630.



Nampak tinggi kan? Masih terlalu jauh nak dapatkan ranking bawah 3000. Kena ambil masa untuk belajar dan berguru dengan master-master SEO lepas ni. Aktiviti lama yang semain jarang dapat Mieya lakukan.



Page Rank
Penukaran domain menyebabkan Pagerank kembali ke angka kosong atau N/A (Not Available). Kebanyakan blogger berasa berat hati untuk berpindah ke domain selalu berpunca daripada nilai pagerank. 

Mungkin sesetengah blogger sudah mempunyai nilai pagerank tinggi lalu rasa berat hati untuk tukar domain yang baru. Sama juga lah dengan Mieya. Kalau dulu sebelum blog berdomain dah pun mencapai pagerank 2. Tapi bila dah tukar domain ni. Kembali kepada 0. Tu la yang dialami bila bertukar domain.


Antara sebabnya PageRank update oleh Google mengambil satu masa yang lama. Jadi kita kenalah maintain kan blog kita. So, that bila Google PR ni update. Blog kita akan terserlah. Bukan senang nak dapat PR tinggi tau. Bila dah dapat PR yang tinggi, blog kita makin senang la mesra dengan SEO. 


Apa pun, setiap orang ada matlamat tersendiri untuk apa menulis blog, Tujuan dia mungkin tak sama dengan tujuan kita jadi – keutamaan masing-masing tak sama. Manakala, ranking ini hanyalah satu bentuk pencapaian peribadi yang juga akan dipandang berbeza dari sudut apa kita menilainya.


CPUV Ke 13 Dari Nuffnang 2014

Assalamualaikum wbt :)

Tergendala sekejap dengan aktiviti berblogwalking dan mengupdate blog di hujung minggu semalam. Bukan apa, Mieya sibuk meluangkan masa dengan hobi lama Mieya, bercucuk tanam dalam pasu

Kalau ada di kalangan kalian yang ingat, hobi bercucuk tanam ni memang membuatkan Mieya lupa dan leka dengan hal sekeliling. Tiap-tiap petang, biarpun penat baru balik daripada kerja.. Mieya tetap gagahkan diri untuk menyiram semua tumbuhan di halaman rumah. 

Actually, sudah hampir setahun Mieya meninggalkan hobi ini sejak rumah siap diubahsuai dan juga sejak emak Mieya 'accident' hari tu. Sebab tu, terus lupa dengan hobi yang menyihatkan badan ni. hehehe tutup cerita bab gardening dulu.


Alhamdulillah, tadi check Nuffnang rupa-rupanya ada CPUV terbaru; iaitu "Invest Smart Campaign". Syukur sangat-sangat, masih ada rezeki blog Mieya dengan Nuffnang. Sebab tu lah sampai sekarang, i takkan sesekali curang dengan u. Ecehhh!

Terima kasih banyak-banyak kepada Invest Smart Campaign dan Nuffnang yang sudi beriklan di blog Mieya. Tak lupa juga buat rakan-rakan yang selalu meluangkan masa untuk terjah ke blog Mieya ni. Terima kasih.


Segmen Bloglist #1 Mieyaatiera.com

Assalamualaikum wbt :)

Pencarian bloglist bagi bulan Jun hingga Ogos 2014 di Mieyaatiera.com bermula pada hari ini, 12 June 2014 sehingga 25 June 2014 nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mieyaatiera.com dan Like Fanpage Mieyaatiera.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist #1 Mieyaatiera.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI



Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :
klik pada gambar untuk besarkan

Senang dan mudah bukan?


50 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org untuk dimasukkan ke dalam bloglist. Manakala, 5 orang pemenang bertuah akan dipilih sendiri oleh Mieya untuk memenangi hadiah misteri. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 June 2014.


Senarai Peserta


  1. http://www.aimisyahirah.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  2. http://thesweetyelmo.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  3. http://cikna136.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1mieyaatieracom.html 
  4. http://yangbaik.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatiracom.html
  5. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  6. http://www.syuhadasalleh.my/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  7. http://ssurianahyana.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  8. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  9. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  10. http://kaiwifey.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html 
  11. http://cikdelimamerah.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html 
  12. http://twinkleeestar.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatiracom.html
  13. http://aadhirahfarhana.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1-mieya-atiera.html
  14. http://www.ayuinsyirah.my/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  15. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  16. http://mindakabur.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  17. http://kakijoincontest.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1-mieyaatiera.html
  18. http://ciknunaberblogger.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  19. http://myaplusblog.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  20. http://appleberrymunchyss.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1-mieyaatiera.html
  21. http://karyamahirah.blogspot.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  22. http://officalmissyana.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  23. http://www.erazfadli.com/2014/06/segmen-pencarian-bloglist-1.html
  24. http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  25. http://travellogdin.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  26. http://www.irrayyan.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html 
  27. http://krungkrungx.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatieracom.html
  28. http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/2014/06/segmen-bloglist-1-mieyaatiracom.html



Amalan Zikir Harian dan Kelebihan Berzikir

Assalamualaikum wbt :)


Berzikir ialah satu amalan yang disyariatkan dan sangat dituntut dalam Islam. Ia boleh dilakukan 
dengan hati atau lidah atau yang sebaik-baiknya adalah dengan kedua-duanya. Zikir merupakan tugas harian setiap Muslim kerana ia mendatangkan kekuatan dan ketenangan jiwa.

Sebagaimana yang disebut di dalam surah An-Nisa’ ayat 103 yang bermaksud,
Kemudian apabila kamu selesai mengerjakan sembahyang, maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah ketika kamu berdiri atau duduk , dan ketika kamu berbaring.”

Zikir juga merupakan bukti keterikatan seorang hamba kepada Penciptanya. Seorang muslim perlu sentiasa membasahkan lidahnya dengan zikir-zikir yang ma’tsur (diambil daripada Al-Quran dan sunnah) seperti zikir selepas solat, zikir pada waktu pagi dan petang serta zikir-zikir yang dibaca berkaitan dengan peristiwa atau sebab yang tertentu.

Allah SWT sangat menyukai orang yang lidahnya sentiasa basah dengan zikir-zikir memuji Allah. Ganjaran pahala juga telah dijanjikan oleh Allah kepada orang yang berzikir. Hal tersebut dijelaskan dengan turunnya surah Al-Ahzab ayat 35, maksudnya:

 “Golongan lelaki dan wanita yang banyak berzikir kepada Allah, Allah janjikan bagi mereka keampunan serta ganjaran yang besar.

Kehidupan kita di dunia ini hanyalah sebuah perjalanan ke suatu destinasi yang tetap akan kita semua kunjungi dan di sanalah nanti kita kan temui sebuah kehidupan yang abadi selama-lamanya. Jadi apakah bekalan kita sudah mencukupi untuk ke sana? Atau sudah bersediakah kita untuk menghadapinya. Sekurang-kurangnya beramallah kita dengan zikir ini sebagai menampung amal kita.

Jangan bercakap melebihi ZIKRULLAH, sesungguhnya dengan banyak bercakap dan ketawa akan mengeraskan hati, dan apabila hati keras ia akan menjadi semakin jauh dari ALLAH SWT

Berikut adalah amalan zikir harian yang boleh kita lakukan sebagai amalan setiap hari:





Dari Rasulullah s.a.w, "Sesiapa yang mengucapkan 'Subahanallah hil'azimi Wabihamdih' maka akan ditanamkan untuknya sepohon pokok tamar di dalam syurga." ( H.R Muslim)


Kelebihan Berzikir
Antara kelebihan berzikir yang dinyatakan di dalam hadis-hadis yang sahih adalah:

Pertama – majlis zikir merupakan taman syurga di dunia. Daripada Anas bin Malik r.a, beliau meriwayatkan: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Jika kamu melalui taman-taman syurga, maka singgahlah dengan senang. Para sahabat bertanya: Apakah taman-taman syurga itu? Baginda menjawab: halaah-halaqah (kelompok) zikir.” – Hadis hasan riwayat al-Tirmizi.

Kedua - Zikir merupakan benteng daripada gangguan syaitan.

Ketiga – Zikir penghapus dosa dan menyelamatkan daripada azab Allah.

Keempat – Zikir diumpamakan sebagai orang yang hidup.

Kelima – Zikir beroleh pahala.

Keenam - Zikir adalah tanaman syurga.

Ketujuh – Zikir adalah amalan yang paling baik dan paling tinggi darjatnya.


Khasiat Kurma Kepada Tubuh Badan

Assalamualaikum wbt :)

Memandangkan bulan puasa bakal tiba kurang dari sepuluh hari lagi. So, Mieya up kan entri berkaitan dengan buah kurma atau nama lainnya tamar yang sudah menjadi sunnah untuk kita memakannya terlebih dulu ketika berbuka puasa.

Untuk pengetahuan semua, kurma adalah sejenis tumbuhan palma atau bahasa saintifiknya, Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada masak atau mentah. 
Buah istimewa yang banyak didapati di negara Timur Tengah ini memiliki banyak khasiat dari sudut kesihatan. Antaranya, ia mengandungi kandungan zat besi, potasium, kalsium, fosforus, sodium, vitamin A dan B serta niasin yang tinggi. 

Selain itu, ia juga membantu memperkuat daya tahan tubuh, meningkatkan stamina, menggalakkan pertumbuhan tulang pada kanak-kanak, melancarkan sistem penghadaman serta dapat melindungi badan daripada pengumpulan kolesterol. 

Ia juga memiliki kadar potasium dua kali ganda lebih tinggi daripada sebiji pisang dan membantu mencegah pelbagai penyakit seperti sakit kerongkong, demam, cirit-birit, sakit perut dan menjaga penglihatan. 

Mengikut hasil kajian ahli sains Mesir, khasiat kurma terbukti dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan, mencergaskan minda serta membantu tumbesaran kanak-kanak. 

Di samping itu, kurma juga membantu melicinkan perjalanan darah, merawat buah pinggang dan mencuci hati serta membantu mengurangkan pengaliran darah ketika melahirkan anak. 

Kandungan karbohidratnya yang tinggi membolehkannya membekalkan banyak tenaga dan kandungan zat gizi yang dimiliki penting bagi fungsi tubuh iaitu kalium khusus untuk kebaikan jantung dan pembuluh darah. 

Galian dalam kurma berfungsi untuk membetulkan denyutan jantung, mengaktifkan pengecutan otot dan mengatur tekanan darah.
Gula yang terkandung dalam kurma pula mudah diserap dalam tubuh tanpa perlu melalui proses yang panjang. 

Justeru, kurma dianggap sebagai buah paling ideal untuk hidangan berbuka puasa atau sahur. Tidak hairanlah, ia banyak disebut dalam al-Quran, malah menjadi makanan ruji Nabi Muhammad s.a.w

Malah Rasulullah bersabda: “Sesiapa yang memakan tujuh biji tamar Ajwah, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu.” (Riwayat Imam Bukhari). 

Oh ya! Bagi anda yang mahu memastikan dan mengekalkan kesegaran buah kurma, ia harus sentiasa disimpan di dalam peti sejuk. Buah kurma bertangkai pula adalah kurma yang paling baik dari segi kualitinya malah selalunya ia mahal berbanding kurma biasa. 

Sementara itu, kurma kering turut mempunyai keistimewaan tersendiri dan cara penyimpanannya juga lebih mudah.


Sengkek Di Tengah Bulan.. Kenapa?

:) Assalamualaikum wbt
More Money Out Of Money In.
Ages right now, if observed .. The harder we make money, the more the amount of money that comes out 
from entry. (These seem to blur again, right?) 
Actually, I want to understand the difficult situation pound. For example,
  • there are already enough people want to pay RM1000 living.
  • RM2500 salary there is adequate subsistence want both.
  • There are already enough RM3000/RM4000 want to pay living family
Yes, it's not impossible. But from the amount of the salary, how much we can save each month ( cash-in )? Or maybe run out so soon?

We often confuse wants and needs, which should be given priority and which ones are less interested. 

Living as a man easily seduced even more so when the new salary entry.  Sometimes, we tested 
discounted at a lower rate  either through online or shopping mall, it is' off 'all the plans that have been devised. No need to point fingers, good girls want boys because everyone already has a taste and a 'bad habit' of its own.

More surprisingly, some of us are 'impoverished' earlier each month. After a few days' wages in, 
70 percent salary money disappeared overnight. This happens because of the way the organization money.  So, how do we want to overcome this problem?

1. Conscious salary levels
The issue is not only a poor middle month happens to those who are underpaid, even among young graduates with salary levels stable, reducing the problem. We often assume wages 'ciput' faster 'poor' compared to huge salaries. If the thought of logic, of course salary of RM1, 500 can cause shortness of breath if living in central cities than the salary of RM3, 500 a month, but keep in mind, other salary levels of other ways of life and desire .
Actually, if we spend it right, the monthly money that's enough.  Begin initial step to save between 10 to 30 percent of salary into a special bank for savings . If there is extra money, put also because it can be used as 'emergency money' before the next paycheck arrives. Resistant to withdraw themselves from this. Want more assertive? Do not create a bank card as it will be difficult to take money out of savings.


2. Precede important
Managing savings should be in line with the commitment of each month. Precede the mandatory things like loan payments, electricity and water bills, house rent, telephone bills and vehicle fuel to pay the remaining amount can be deployed without the burden of monthly debt. 

Debt! Item must be settled so not long delayed. Solve the debt arrangements with friends or relatives to avoid any misunderstandings later on. If everything is finished, do not spend money 'clean' left hand break some savings for emergency purposes.


3. Always use brain
At the time you thought of buying a gadget or new shoes, think twice! Do gadgets and shoes available too old to not be used anymore, or it is still in good condition?  If desire has a passion, try to be patient and wait for the next month. Save half of the budget the purchase of products and the rest is taken from the salary of the next month.

Create a realistic budget in money management plan. Instead, for the production of pre-paid plan. When wages are in, you can continue to implement plans that are arranged according to their importance. 

Try recording back production for three months back. That way we can know where the money out excessive or less important purchases that can be avoided in the next month. 


4. Remind yourself do not owe
For those who do not have credit cards more secure because of the money in and out can be for real, but for those who have it is just the opposite.  Stop using credit cards for things that are not important.  Constantly remind yourself every time you want to use a credit card, it is doubtful that must be paid each time receive a salary.

No one owns a credit card, but owners often so 'blind' when faced something very desirable without thinking about the long term effects.  Credit cards can be used only when we have enough money to settle payments in the coming months. 

P / S: Work never ever solely based on money. Let each of us work and earn income feels pleasure blessing. Even just a little down, but as long as the blessing .. inshallah always enough.

CPUV Ke 11 dan 12 Dari Nuffnang 2014

Assalamualaikum wbt :)

Alhamdulilah.. Baru sahaja bertukar domain beberapa hari yang lepas, kini melekat pula dua CPUV terbaru daripada Nuffnang. Sebenarnya, sebelum ini blog Mieya kurang mendapat CPUV dari Nuffnang. Mungkin sebab jarang diupdate dengan cerita terkini. 

So, dengan bertukarnya domain yang baru.. secara tak langsung Mieya anggap bahawa pihak Nuffnang akan kategorikan blog ini sebagai blog baru. Tapi tak expect lah berjaya dapat CPUV dalam masa terdekat sebegini. 
Syukur alhamdulillah. Ini lah yang orang kata, rezeki hadir tanpa diduga. 


CPUV Nuffnang yang ke 11 adalah daripada Petronas Primex 95. Dengar-dengar cerita, Petronas kini telah memperkenalkan PETRONAS PRIMAX 95 dengan Advanced Energy Formula dimana ianya lebih menjimatkan minyak sehingga 30% pengurangan petrol dan secara tidak langsung akan menambahkan lagi kadar mileage. 
Wuhuuuu, awesome ! 

Manakala CPUV Nuffnang yang ke 12 adalah daripada Huawei Ascend P7 di mana mereka menjanjikan bahawa smartphone keluaran kali ini sangat-sangat luar biasa. Direka dengan rupa bentuknya yang nipis, ultra mod kuasa penjimatan bateri dan kamera yang berkualiti tinggi, sungguh menakjubkan serta mempunyai kelasnya yang tersendiri.  

Again, Terima kasih diucapkan kepada pihak Nuffnang di atas pemberian CPUV ini. Terima kasih juga kepada rakan-rakan blogger dan pengunjung yang sudi mengisi tabung Nuffnang. 


Bertukar Ke Domain Dot Com

Assalamualaikum wbt :)

Alhamdulillah.. Salah satu daripada wishlist Mieya pada tahun 2014 ini telahpun tercapai. Kalau korang semua perasan, tiada lagi perkataan 'blogspot' dekat url blog Mieya sekarang.  Sebabnya, Mieya kini sudah mempunyai domain name sendiri, iaitu www.mieyaatiera.com

Kalau dulu URL blog Mieya agak pelik dan susah untuk dihafal tapi sekarang tidak lagi. Simple dan ringkas, kan? 
Yang mana nak tahu macam mana caranya nak bertukar ke domain dot com ni, diharapkan dapat bersabar ye. Nanti Mieya share dekat entri lain pulak. 

Sangat-sangat senang kalau tahu caranya. Makan masa 2-3 jam jugak lah bagi seorang newbie macam Mieya ni nak transfer dari blogspot ke dotcom ni. Kira okey la kan? Tak ada lah lama sangat pon.

Now, ada banyak benda yang perlu Mieya check dengan teliti. Nak setting balik mana-mana yang patut. Bab Nuffnang punya unit iklan sudah settle tadi, cuma perlu fokus lebih pada coding blog pula lepas ni. Bloglist pon dah 'zero' pulak tu ! 

Dengan bertukarnya ke domain dot com ni, maka segala-galanya Mieya perlu mulakan semula daripada awal. Baik dari segi penulisan mahupun pengisian blog itu sendiri. Dari segi Google Rank dan Alexa rank pula, nampaknya Mieya perlu berusaha dengan lebih gigih lagi dalam membina backlink.

InshaAllah, minggu ini Mieya nak buat segmen pencarian bloglist baru beserta hadiah menarik menanti pemenang bertuah.

P/S : Kepada rakan-rakan blogger yang ada masukkan blog Mieya ke dalam bloglist anda, mohon anda masukkan kembali url www.mieyaatiera.com . Jika guna url lama tu mungkin entri terbaru disini tak akan update di blog list anda. Terima kasih. 

Apa itu Fenomena El Nino?

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Rakyat Malaysia khususnya di negeri Selangor baru sahaja boleh 'bernafas' sekejap dan lega apabila catuan air telah ditamatkan pada bulan Mei yang lepas. Namun begitu, kita semua mungkin dikejutkan pula dengan fenomena El Nino yang dijangkakan berterusan selama enam bulan atau lebih.

Apa itu El Nino?

El Nino adalah fenomena pemanasan suhu permukaan laut yang berlaku dalam tempoh enam bulan berturut-turut setiap dua hingga empat tahun di timur Lautan Pasifik.
Ia boleh menyebabkan rantaian perubahan iklim berlaku di seluruh dunia dan antara kesannya ialah hujan lebat di sesetengah kawasan sementara di kawasan lain, berlaku kemarau panjang.
Menurut Wikipedia, kebiasaannya lautan Pasifik sentiasa ditiupi angin timur iaitu hembusan angin timur ke barat yang meniup air laut hangat jauh dari lautan bahagian timur – sebelah Peru dan Chile - menuju ke barat lautan Pasifik, mengarah pantai Australia dan kepulauan Filipina.

Permukaan air ini diganti dengan air sejuk yang terjadi dari arus Antartic Humbolt Current yang sentiasa datang dari pantai benua Amerika Selatan. Ini menyebabkan suhu permukaan laut di bahagian tengah dan timur lautan Pasifik menjadi lebih sejuk dari bahagian barat. Bagaimanapun, dalam tahun-tahun terjadinya El Nino, angin timuran berkurangan.

Oleh itu, air hangat yang sepatutnya menuju ke arah barat sebaliknya berputar balik merintangi lautan Pasifik. Ini mengakibatkan memperlahankan kejadian Arus Humbolt yang sejuk, menyebabkan timur Pasifik, yang sepatutnya menjadi sejuk, menjadi hangat atau sebaliknya. Semasa air laut hangat memanaskan udara di atasnya, ia menaikkan daya pengapungan lapisan bawah atmosfera, yang mana menyebabkan pengolakan awan dan hujan lebat.



Memang kita kena sentiasa berjaga-jaga dengan fenomena ini. Sebabnya ia turut memberi kesan kepada kesihatan badan, aktiviti luar dan pertanian. Antara langkah awal yang boleh dilakukan ialah :

  • Memastikan simpanan air mencukupi
  • Jimatkan penggunaan air dan gunakannya secara berhemah
  • Jaga kesihatan tubuh badan dan minum air yang mencukupi
  • Rancang dan rangka aktiviti luar dengan sebaiknya
  • Lindungi diri daripada gigitan nyamuk aedes dengan menggunakan repelan atau memakai pakaian berlengan panjang atau seluar panjang
  • Elakkan daripada melakukan pembakaran terbuka

Untuk pengetahuan, Malaysia pernah mengalami fenomena El Nino pada tahun 1998. Suhu tertinggi ketika berlakunya El Nino ialah sebanyak 40.1 darjah Celsius. Bacaan suhu ini direkodkan di Stesen Meteorologi Chuping, Perlis. Fuhhh, setakat ini suhu yang paling tinggi pernah Mieya rasa pon antara 30C hinga 35C, cubalah bayangkan kalau suhu setinggi 40C tu.


Orang ramai yang mahu mendapatkan maklumat lanjut berhubung fenomena El Nino diminta menghubungi talian hotline MetMalaysia 1-300-22-1MET atau melayari laman web www@mosti.gov.my dan www@met.gov.my.


Actually, sekarang ni pon Mieya dah mula rasa bahang kepanasannya terutamanya masa tidur di waktu malam. Serius sangat-sangat tak selesa berpeluh-peluh masa tidur walhal dah pasang 4 buah kipas sekaligus. Dua kipas dinding, dua lagi kipas duduk. Di samping tidur pon jadi kurang lena dek kerana sering terjaga.

Korang pula bagaimana ?


CPUV Ke 10 Dari Nuffnang 2014

Assalamualaikum wbt , hai semua :)

Alhamdulillah, dapat CPUV yang pertama di awal bulan June 2014 ni. CPUV kali ini datangnya daripada Whisper Mesh & Cotton (PC) di mana baru-baru ini pihak mereka telah mengadakan satu sesi kelas yoga bersama blogger dan para bembaca yang bertuah.

Motifnya, Whisper nak sangat menghargai semua wanita dengan memberikan aktiviti yoga yang menyihatkan tubuh dan menyelesakan walaupun datang bulan. Dengan pad Whisper, korang akan tahu sendiri apa kelainan Whisper yang buatkan Whisper seharusnya menjadi pilihan hati kita semua.


Btw, Terima kasih kepada Nuffnang sebab sudi memberi peluang kepada blog Mieya untuk menjalankan kempen yang best-best dan tak lupa juga kepada rakan blogger yang sudi meluangkan masa untuk membaca di blog Mieya nie.

Love and hugs :)

CIMB Clicks : TAC Number Kena Sekat

Assalamualaikum wbt

Kali ini, Mieya nak bercerita  tentang perkhidmatan perbankan online. Perkhidmatan online banking kini semakin hari semakin mendapat tempat dalam kalangan pengguna di Malaysia.

Bagi mereka yang sudah bekerja dan bekerjaya semestinya sudah biasa menggunakan sistem perbankan online ni kan. Sebabnya ia memudahkan kita untuk bayar bil-bil, topup, transfer duit kepada keluarga dan yang paling penting sangat menjimatkan masa bagi mereka yang kaki shopping barangan online ni. Just like me :)

Mieya selaku pengguna tegar Bank CIMB, memang dah biasa guna sistem perbankan online CiMB Clicks. But unfortunately, baru-baru ini Mieya menghadapi sedikit masalah untuk menjalankan aktiviti transaksi wang ke akaun lain.

Di mana setiap kali Mieya ingin melakukan transaksi, kebiasaannya akan keluar arahan yang memerlukan Mieya untuk Request TAC number ke smartphone. Namun kali ini, button request tu langsung tak keluar. Tetapi Mieya disuruh untuk re-login and change TAC method. I guess nombor TAC Mieya telah disekat.

So, Mieya dengan rasa curious terus Logout dan Login semula ke akaun CIMB Click Mieya. Kemudian mencuba sekali lagi untuk melakukan transaksi ke akaun lain. Tapi hampa, keputusannya tetap sama.

Maka, Mieya mengambil keputusan untuk menghubungi CIMB Customer Care Hotline bagi mendapatkan bantuan selanjutnya. Dan alhamdulillah, its work ! 

Now, Mieya nak berkongsi tips bagi korang yang mungkin menghadapi kesukaran atau masalah serupa seperti Mieya :


Button ini lah yang hilang tu.

  • Hubungi 1300-880-900, dengar dan ikut arahan yang diberikan oleh operator. Tekan nombor ikut option yang disediakan dan pilih untuk bercakap dengan pegawai perkhidmatan, masukkan nombor ic diikuti dengan # (lebih kurang macam tu la)
  • Kemudian tunggu panggilan anda disambungkan kepada pegawai yang bertugas.
  • Nyatakan permasalahan anda. Contoh : 

Selamat petang. Saya nak buat transaksi online ke akaun bank lain, tapi urusan tersebut tak berjaya. Perkataan Request TAC Number tak keluar, cuma ia asyik suruh re-login and change TAC method. Boleh bantu saya?

  • Nanti korang akan diminta untuk memberikan nombor kad pengenalan, nama penuh pemegang akaun, dan nama penuh ibu/bapa. (soalan yang sama macam apa yang korang tulis masa isi borang daftar akaun dulu)
  • And then, korang akan diminta untuk login semula akaun CiMB Clicks menggunakan Internet Explorer. Kalau masih gagal untuk login atau kena tunggu lagi 5 minit, just inform mereka. Nanti pihak mereka akan tolong reset semula akaun anda.
  • Selepas berjaya masuk ke akaun CiMB Clicks korang, sila lakukan apa-apa transaksi seperti topup. Tengok sama ada button Request TAC sudah kembali atau tak. Kalau ada, maknanya urusan korang dah berjaya.


Thats all. Mudah sahaja kan? Diharapkan tips mudah ini dapat membantu anda daripada rasa emosi yang melampau dan tertanya-tanya kenapa akaun perbankan online tak berfungsi seperti sedia kala.

Mieya bukan orang dalam CiMB ya, cuma sekadar pengguna tegar bank online CiMB Clicks sahaja. Savings semua simpan dekat bank lain. muehehe :P


Penilaian Penempatan Iklan Nuffnang

Assalamualaikum wbt dan salam berhujung minggu semua :)

Terkejut pulak pagi tadi, tetiba sahaja dapat email daripada pihak Nuffnang. Ingatkan nak bagi awards atau mungkin invitation ke apa. Amboi, hebat betul imaginasi di hujung minggu!

Rupa-rupanya sebab nak beritahu keputusan penilaian unit iklan yang telah mereka jalankan. Di mana lokasi penempatan unit iklan Large Rectangle LR adalah tidak memuaskan di blog Mieya Atiera. Katanya iklan Nuffnang perlu diletakkan sama ada di lipatan kedua atau ketiga sahaja.


Mesti ada di kalangan korang yang tertanya-tanya, apakah yang dimaksudkan dengan "Lipatan" (fold)? Di manakah terletak "Lipatan"? Adakah "Lipatan" itu penting?

Contoh bahagian surat khabar Metro Ahad yang dilipat separuh
Terma "Lipatan (fold)" berasal daripada surat khabar di mana "Lipatan" merujuk kepada bahagian surat khabar yang dilipat separuh. Berita yang "Atas Lipatan(above-the-fold)" merupakan kandungan akhbar yang pertama akan dilihat oleh pengguna, dan biasanya ia merupakan satu-satu berita yang pengguna dapat lihat sebelum membelinya. 

Jadi secara ringkas, definisi "Atas Lipatan" pada laman web online merujuk kepada kawasan apabila halaman sesebuah web dipaparkan tanpa skrol ke tepi atau ke bawah. Kandungan (cerita & iklan) yang terletak di “Atas Lipatan” lebih cenderung untuk dilihat pelawat sekaligus menarik perhatian mereka.

Masih tidak tahu di manakah "Atas Lipatan" laman anda? Anda boleh merujuk kepada laman tersebut. (http://as-abovethefold.appspot.com/)


Praktik terbaik untuk setiap unit iklan adalah seperti yang berikut (atau boleh refer pada gambar di atas) :
  1. Lokasi Leaderboard(LB) : letak "Atas Lipatan".
  2. Lokasi Skyscraper(SS) : diletak tidak lebih daripada Lipatan kedua.
  3. Lokasi Large Rectangular(LR) : diletakkan di
    1. Tengah, tidak lebih daripada lipatan ketiga, atau tidak lebih daripada 60% ketinggian halaman. ATAU
    2. Jika unit iklan tidak terletak di tengah, maka lokasi LR tidah seharusnya lebih daripada Lipatan kedua (ikut num 2).
Jadi sekarang, Mieya dah faham kenapa lokasi Large Rectangle di blog Mieya tidak memuaskan. Rupa-rupanya sebab kandungan halaman blog Mieya melebihi 60% ketinggian halaman.

Hmm, no wonder lah iklan dah jarang menempek masuk ke blog Mieya. Maybe sebab lambakan gambar besar gedabak tu rasanya. Okey, takpe. Lepas ni Mieya akan cuba menyeimbangkan antara kandungan halaman blog Mieya baik dari segi olahan cerita dan juga gambar. atau mungkin kena kecilkan sedikit pixels gambar di blog ni.

P/S : Sedikit perkongsian ilmu buat rakan-rakan semua. Harap lepas ni kita boleh sama-sama memperbaiki kualiti blog masing-masing demi kemudahan pengunjung kita di masa depan.